Links naar handige software.

Handige software pakketten

Op deze pagina vindt u koppelingen (links) naar veel gebruikte software pakketten.

Klik op de naam van het software pakket van uw keuze en uw browser zal het gekozen pakket naar uw PC kopiren.

Anti-virus, anti-spam, onderhouds- en foto-software. Noem maar op.

Wij maakten voor u een selectie en bieden die software hieronder gratis aan. Omdat elke pc anders is, zijn wij niet aansprakelijk voor de eventuele schade aan uw computer. Maak in elk geval in Windows XP een herstelpunt alvorens de software te installeren. Zo kunt u uw pc terug in de tijd zetten als er iets fout zou gaan.

Doe er uw voordeel mee.

Browser:

Mozilla FireFox is een snelle, goede gratis internet browser voor Windows, Mac en Linux. Hij is klein, snel en makkelijk te gebruiken. Het biedt veel voordelen ten opzichte van andere browsers, zoals verbeterde veiligheid, snelheid, surfen met tabbladen en de mogelijkheid tot het tegenhouden van pop-up vensters en de vele uitbreidingen. Een handige feature is ook de ingebouwde Google-toolbar. Er is een Nederlandstalige versie.

E-Mail:

Ook van Mozilla komt Thunderbird. Een veilig mail-programma, veiliger en uitgebreider dan Outlook Express. Vooral de snelzoek-functie is een uitkomst. Er is een Nederlandstalige versie.

Tekstverwerking en kantoortaken:
Open Office.org is een goede gratis vervanger van Microsoft's Office. Het onderdeel Writer kan Word-bestanden lezen en schrijven. Het ziet er ook vrijwel net zo uit. Verder heeft OpenOffice een Excel-achtig pakket: Calc. En een tekenpakket: Draw. En er zit ook een Powerpoint-achtig pakket bij: Impress, om presentaties te maken. Het geheel is Nederlandstalig. Zie ook de recensie: Gratis en goede Office.

Beveiliging:
Computers die aan een vaste internetverbinding hangen zijn een gemakkelijke prooi voor kwaadwillende lieden. Die kunnen van buiten eenvoudig de pc in om daar bijvoorbeeld creditcard-gegevens of wachtwoorden te stelen. Met ServicePack2 van Windows XP is dat probleem een stuk verminderd omdat er dan standaard een firewall, een vuurmuur, rond de pc wordt opgetrokken om indringers de toegang te versperren. Er zijn echter nog vele miljoenen pc's die zo'n firewall niet hebben en die wagenwijd openstaan.
Gooi de boel alsnog op slot met ZoneAlarm, een firewall, die de pc uitstekend tegen de boze buitenwereld beschermd. Het pakket is helaas wel Engelstalig (of Spaans of Frans).

Anti-virus:

Een heel krachtig Nederlandstalig anti-viruspakket is Avast! het houdt de pc van minuut ot minuut in de gaten en onderschept ook via de mail en p2p-paketten als Kazaa en eMule binnenkomende virussen. Na een gratis registratie ontvangt u per mail een wachtwoord dat 12 maanden geldig is. Na die tijd moet u opnieuw even registeren en kunt u weer een jaar gratis vooruit.

Anti-viruspakketten zijn er in vele soorten. Avast! is erg goed in de 24-uurs controle, maar soms wil je wel weten of er niets door de mazen van het net is heengeglipt. Eens per maand bijvoorbeeld een grondige check-up. Dat kan met A2, A-kwadraat, A Square, een gratis programma dat in detail alle bits en bytes doorvlooit op malware, zoals het programma dat noemt. Foute zaken dus die niet op de computer thuis horen: virussen, wormen, dailers, backdoors, Trojaanse paarden. Ze worden geblokkeerd nog voordat ze actief kunnen worden.

Een supersnel alternatief voor A2 is MalwareDestroyer van Emco Software. De gratis versie van Malware Destroyer controleert de complete pc in minder dan 30 seconden en met een druk op de knop wordt alle malware verwijderd. Doe het n keer per week en de pc blijft vrij van ellende.

Fotobewerking:

Een fraai pakket om foto's te bewerken is Irfanview. Het maakt foto's op maat, je kunt er dia-voorstellingen mee maken en haalt onvolkomenheden uit digitale foto's. Het is simpel Nederlandstalig te maken (taalpakket) en levert een goed begin voor de digitale fotograaf die Photoshop te duur of te ingewikkeld vindt.

PhotoFiltre is een gratis fotobewerkingsprogramma van Franse huize. Antonio Da Cruz ontwikkelde het. Inmiddels ook in het Nederlands en vele andere talen vertaald. Het lijkt uiterlijk sterk op Adobe's Photoshop en Paint Shop pro. En het doet ook veel van hetzelfde. Een fikse hoeveelheid filters, plug-ins. Het ziet er indrukwekkend uit. We missen alleen het handige 'opslaan voor web'. Dat is voor websites erg handig.

Geheugenbeheer:

Van alle Windows-versies is bekend dat ze niet al te zuinig omgaan met het beschikbare geheugen. Voor pc's waar niet zo veel geheugen in is gestoken kan dat problemen opleveren. De machine wordt erg traag. Er zijn veel geheugenbeheer-programmatjes die soms wel en soms niet doen wat ze beloven. Sommige doen de computer zelfs meer fout dan goed. FreeRAM XP Pro is echter een goede uitzondering. Het maakt daadwerkelijk grote delen van het ongebruikte geheugen weer beschikbaar voor de computer.

Onderhoud:

Veel pc's zijn na een tijdje vervuild met allerlei restanten van programma's die ooit genstalleerd waren, maar weer van de computer afgehaald zijn. Zulke vervuiling kan de pc traag en instabiel maken. Zaak dus de boel op te schonen. CCleaner is vanaf de installatie meteen Nederlandstalig. Het openingsscherm heeft maar twee knoppen: analyseren en opschonen. Klik die na elkaar aan en je pc is helemaal schoon. Ook het register. Pas wel op met de instellingen, want rommelen aan het register kan Windows beschadigen. Zorg ook dat alle programma's gesloten zijn als je CCleaner opstart anders loopt het vast.

Anti-spyware:

Anti-Spyware is het pakket van Giant tegen spionnen in de pc. Microsoft kocht Giant vorig jaar en biedt de anti-spyware nu onder eigen naam als bta-pakket gratis aan. Alleen Engelstalig en alleen voor Windows XP. Het is een bta-pakket, dus er kan soms iets fout gaan. Maak een herstelpunt voor het pakket op uw pc te zetten. Gebruikers van Norton Firewall en Antivirus blijken problemen te kunnen ondervinden.

Adaware is het al jaren bekende pakket om spionnen van de pc te weren. Althans ze er achteraf van te verwijderen. Het is een heel goed en simpel Nederlandstalig te maken pakket. En gratis.

Anti-spyware-pakketten hebben allemaal hun eigen sterke kant. Eigenlijk zou je er meerdere van willen gebruiken. Een enthousiaste programmeur uit Almelo zette alle mogelijke anti-spyware op een centrale computer en maakte een programmaatje (Hitman Pro) om alle pakketten tegelijk op de computers thuis te laten speuren naar spionnen. Handig, hoef je niet alle pakketten los te installeren. Hitman gebruikt ondermeer NOD Antivirus, Ad Aware, Spybot, Spysweeper, Spyblaster en MacAfee's Stinger.

Anti-spam:

Spam is ongewenste e-mail. Je hebt er niet om gevraagd en het vervuilt je postvak IN. Liefst hou je het dus tegen. Dat kan met het Duitse Spamihilator. Een naam om je tong op te breken, maar het programma houdt ruim 95% van alle ongewenste post tegen. Het is ook Nederlandstalig te maken met een taalmodule.

Internetbellen:

Bellen via internet wordt steeds populairder. Dat kan op de computer met MSN of Windows Live Messenger. En met Skype natuurlijk. Met of zonder webcam.

Wie wil bellen zonder dat de computer aanstaat kan een abonnement nemen bij een VOIP-service, met een internationaal telefoonnummer erbij. De bekendste is Voipbuster.

Chat:

Wie veel chat en dat met meerdere chatprogramma's doet schakelt veel over van het ene naar het andere programma. Dat hoeft niet meer met Miranda . Een chatprogramma, dat veel Instant Messaging-programma's begrijpt. Het is zeer snel en licht, en werkt samen met alle grote netwerken: ICQ, MSN Messenger, Yahoo, Jabber, enzovoorts. Het kan uitgebreid worden met plugins. Er zijn meer dan 200 plugins beschikbaar, voor de meest uiteenlopende toepassingen. Ook is er een Nederlandse taalmodule, waarmee je het programma in het Nederlands kunt gebruiken.

Webpagina's maken:
NVU is een krachtige web-editor. Zonder dat je html code hoeft te kennen bouw je met NVU een website. Verkrijgbaar in het Nederlands.